Csapvíz vs. ásványvíz – a vízről számokban

Hazánkban egyre többen fogyasztanak ásványvizet, mert a csapvíz “egészségtelen”. Abba már szinte bele se gondolunk, hogy mennyivel drágább így a víz, ahhoz képest mintha a csapból folyna. Nem beszélve arról, időt és energiát vesz igénybe haza szállításuk, majd az üvegek eltávolítása.

Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy. – Antoine de Saint-Exupéry

Tényleg az ásványvíz a jó megoldás?

Egyébként az ásványvízben található ásványi anyagok mennyisége elég jól le tudja terhelni a szervezetet. Hiszen a szervetlen formában jelenlévő ásványi anyagok egy idő után kiülhetnek az érfalakra, vese- és epekövet, illetve vesehomokot is képezhetnek, vagy akár lerakódhatnak az ízületekben.

Nem logikus azt mondani, hogy mindenféleképpen ásványvizet kellene fogyasztanunk. De mivel az emberek többsége különböző okokból – hőfoka, vagy íze miatt- nem szereti a csapvizet, ezért az ásványvíznek hatalmas piaca alakult ki.

A WHO felméréséből kiderül, hogy a világon ott fogyasztják a legtöbb palackozott vizet, ahol erre egyáltalán semmi szükség nincs (Európa és Észak-Amerika). Az a szomorú tényt, hogy az ivóvíz palackozásával és a hulladék palackokkal szennyezik a környezetet.

Az ásványvíz és a csapvíz árának összehasonlítása

Lássuk. Az ásványvizek ára ha átlagot vonunk kb 90Ft-ba jön ki. Természetesen az ár márkánként különbözik, de nem ez a lényeg. Egy ember napi vízszükséglete 2-3 liter folyadék. Ha ezt betartjuk, akkor egy 4 fős család naponta elfogyaszt min. 8 liter ásványvizet.

Tehát ezt kiszámolva egy héten belül 56 liter. Ennek ára 5.040 Ft körül van. De ebben természetesen nincs benne a víz házhoz szállítása. Ezzel szemben a csapvíz ott van kéznél. A Fővárosi Vízművek adatai alapján 1m3 víz 182,30 Ft + áfa, bruttó 227,90 Ft-ba kerül- liter víz 22 fillér.

Ha ez alapján számoljuk ki a 4 fős család heti ivóvízfogyasztását, akkor az 12,5 Ft.Jól látható a különbség, tehát érdemes elgondolkodni, miért és mennyit fizetünki ki. Érdemes tehát elgondolkodni inkább egy vízszűrőbeszezésén. Legyen az egy gép vagy csak egy sima kancsó vízszűrő betéttel.

Minden a matekon múlik …


Új értelmet nyer a bubis víz

A csapvíz helyett a fejlett országokban csak választás kérdése, hogy valaki palackozott vizet iszik-e, a világ egyes helyein azonban nem is ajánlott mást fogyasztani. Így aztán a feleslegessé váló, környezetszennyező PET palackok egyre csak gyűlnek, és lassan kezelhetetlen méretű problémát okoznak. Erre talált kreatív megoldást egy londoni tervezőcsapat.

A műanyag palackok okozta problémát jól mutatja az a tavaly közzétett tanulmány, ami szerint a világ óceánfelületének 88 százalékán kimutatható a műanyagszemét. Szerencsére egy londoni stratup vállalkozás, a Skipping Rocks Lab egy biológiailag lebomló, de akár meg is ehető “buborékot” fejlesztett ki, amiben a palackok helyett tárolhatjuk a vizet.

A csapat fő tagja a különös találmányairól elhíresült Rodrigo García González, és az Imperial College London két hallgatója; Guillaume Couche és Pierre Paslier.

Az Ooho! elnevezésü buborék nagyon alacsony elöállítási költséggel készül

A vizet gömb alakban megfagyasztják, majd a labdát kalcium-klorid oldatba mártják, ami egyfajta zselés réteget képez a jég felületén. Ezt aztán barna algakivonatból álló oldatban áztatják egy ideig, amely második membránként tovább erősíti és vastagítja a héjat. A jéggé fagyott víz szobahőmérsékleten felolvad, de a buborékon belül marad, maga a gyorsan lebomló  héj pedig annyira ártalmatlan az egészségre, hogy akár ki is haraphatjuk és meg is ehetjük.

A találmány nem véletlenül nyerte el néhány héttel ezelőtt az Európai Unió 20 ezer eurós fenntarthatósági díját: a jövőben igyekeznek tovább fejleszteni, és piacra is dobni az igazi buborékos vizet.


Napelempanelekkel borítottak be egy bicikliutat

Egy évvel ezelőtt a holland Krommenie városában kísérletbe kezdtek, és napelempanelekkel borítottak be egy bicikliutat. Korábban nem nagyon történt még hasonló, így nem lehetett tudni, mennyire lesz sikeres mindez.

Most a projekt honlapjára felkerültek az első eredmények, és úgy fest, nincs ok a panaszra. A napelemes bicikliút 9800 kilowattórányi energiát termelt, ami elég három háztartás éves energiaszükségletének a lefedésére. Ennél is jobb hír, hogy ez jobb eredmény, mint amire az út tervezői eredetileg számítottak. Ők kicsit pesszimistábban álltak hozzá, mert arra számítottak a por, a szennyeződés és az emberek árnyéka mellett nem lesz képes ennyi energiát előállítani az út.

A mostani siker ahhoz vezethet, hogy nagyobb szakaszokra is kiterjesszék a megoldás. Igaz ugyanakkor, hogy egyelőre meglehetősen drága technológiáról van szó, a projekt 3,7 millió dollárból jött ki. De az ilyen kísérleti fázisoknak pont az a szerepük, hogy megmutatva a lehetőséget, befektetőket vonzzanak be, a további fejlesztések és az egészben rejlő lehetőségek pedig várhatóan le fogják nyomni az árakat.


Elhúzott a bátaszéki molyhos tölgy

2016. február 24. 8:11

46 ezer szavazattal vezet a bátaszéki molyhos tölgy az Év fája versenyben, amire még február 29-ig várják a szavazatokat. A versenyre még egy hétig lehet szavazni, keddtől azonban a szavazás állása titkos és a végeredmény az április 20-i brüsszeli díjátadón derül ki.

Lehet népszavazni az állami földek eladásáról 2016. február 23. 20:00 Kezdődhet az aláírásgyűjtés az állami földek értékesítésének tilalmáról, miután a Kúria ma úgy döntött, hogy hitelesíti az erről szóló népszavazási kérdést.

Vissza a szocializmusba: CSOK támogatásból építünk energiapazarló épületeket 2016. február 23. 10:31 A korszerű otthonok építésével könnyíthetné a lakosság a +10 hitel visszafizetését, de az Orbán - kormány megújult Családi Otthonteremtési Kedvezménye csak konzerválja az elavult energiahatékonyságú lakóingatlanok szintjét.

Az emberek többsége nem kér a Vásosliget orbaáni beépítéséből 2016. február 23. 8:40 Semmiképp nem lehet túlzott népszerűséggel vádolni a Városligetbe tervezett Múzeumnegyed beruházást. Az Ipsos közvélemény-kutató többféleképpen megkérdezte a fővárosiakat, de mindig az jött ki, hogy a nagy többség elutasítja az új múzeumépületek felhúzását.

Kisterenyei halpusztulás hatósági felügyelettel 2016. február 21. 20:45 Leengedték a tározó vizét, miközben még benne voltak a halak. A kisterenyei víztározóban több tízezer hal elpusztult azért, mert valaki magasról tett a tó élő világára. Ráadásul hatósági felügyelettel engedték le a vizet.


Összedönti a ZÖLD HIDAT a hulladékgazdálkodás fejetlensége?

2016. február 21. 19:30

A Zöld Híd Programnak változó jogi és gazdasági környezetben kellett egy időtálló rendszert megterveznie és működtetnie 2002-es alakulásától. Hat éve már nonprofit kft -ként kezeli Észak-kelet Pest és Nógrád Megye 108 településének lakossági hulladékát. Az elmúlt évek egyre kiszámíthatatlanabb hulladékgazdálkodási politikája, az erőltetett rezsicsökkentés, és a tervezett totális államosítás miatt persze kérdéses hogy meddig.

Kiverte a biztosítékot az építési engedély eltörlése 2016. február 21. 10:01 Az új építési törvény alkotmánybírósági kontrolljának és hatályon kívül helyezésének kezdeményezését kéri az alapvető jogok biztosától a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Magyar Urbanisztikai Társaság. A jogszabály szerintük ellehetetleníti az építkezések településeken belüli szabályozását, feleslegessé teszi a milliárdos ráfordításokkal elkészített helyi rendezési terveket, és semmissé teszi a szomszédjogokat.


Sodrásban - merre tovább vízlépcsőtárgyalások?

2016. február 21. 7:50

Talán a generációváltás a megoldás kulcsa. Lehet eredményt elérni, ha a Trianon-szindróma nem húz vissza bennünket. Sajnos a tavaly még reálisnak látszó gyors megállapodás hajója már elúszott, odaát is úgy gondolhatták, hogy lassabban a testtel. Pedig sürgős lenne végre megegyezni a mostani – 1995 óta „ideiglenes” – vízpótlást felváltó új rendszerről - nyilatkozta Baranyai Gábor, a magyar–szlovák vízlépcsőtárgyalások főfelelőse a Heti Világgazdaságnak.


Börtönt az állatkínzóknak!

2016. február 20. 21:00

Az állatkínzás ellen tartottak ma demonstrációt több mint 120 állatvédő szervezet összefogásával Budapesten, a több ezer résztvevő megtöltötte a Kossuth teret. A szervezők a beszédek után átadták az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága képviselőjének azt a törvénymódosító javaslatot, amely az állatkínzás büntetésének szigorítását tartalmazza.


Hiúz jár a Karszton!

2016. február 19. 11:04

Hiúz él az Aggteleki Nemzeti Parkban. Ez igazából eddig sem volt ismeretlen tény a szakemberek előtt, és nem is titkoltuk, csak nem sikerült felvételt készíteni az állatról. Eddig!


Olimpia vs. mélyszegénység

2016. február 19. 8:30

A Fidesz és a baráti üzleti körei nyomják az olimpiai álmokat, hiszen nagyot lehet szakítani az eddig szinte mindenhol a rendező országnak csak ráfizetéses ötkarikás sportmutyit. Százmilliárdokat már most elszórnánk, pedig az olimpia még sehol. Intő előjel, hogy a 2017-es budapesti vizes-vb költségei egy hónap alatt nőttek a duplájukra, pedig még egy csavart sem hajtottak be. (Igaz az uszodát Orbán "kötélbarátja", Garancsi István cége építheti 40 milliárdért).

3-as metró felújítás: 20 ból 7 liftmentes megálló 2016. február 19. 6:37 Várhatóan november végén kezdődik 3-as metró felújítása, de előkészítő munkálatok már ősztől lesznek. A Lehel tértől északra eső résszel kezdenek. Lift hét megállóban nem lesz, pl. a forgalmas belvárosi Ferenciek terén és a Kálvin téren. Lesz, ahol az akadálymentesítést olyan mozgólépcsővel oldják meg, amelyet mozgáskorlátozottak is használhatnak.


Paks II: 60 év függőség

2016. február 18. 13:07

A Greenpeace álláspontja szerint munkahelyeket és gazdasági fellendülést valójában a megújulók hoznak. Magyarország energetikai függetlensége így teremthető meg és nem Paks II-vel, ahogy az a magyar miniszterelnök és az orosz elnök tegnapi moszkvai találkozóján elhangzott. Csak Putyinnak van "haszna" az Orbán-vizitből


Már a medvehagymát is védeni kell

2016. február 16. 23:22

Tilos a tavasz hírnökeként is titulált medvehagyma gyűjtése a Mecsek-oldal két kiterjedt területén is idén. A tilalmat a korábbi évek intenzív igénybevétele, a termőterület károsodása miatt rendelték el.

Két magyar jeladós parlagi sas pusztult már el ezen a télen 2016. február 16. 22:59 Minden madárfajnál természetes módon magasabb a fiatal, tapasztalatlan korcsoportokban a halandóság, mint az ivarérett egyedek között. Így várható volt az is, hogy a HELICON LIFE+ projekt keretében az elmúlt 4 évben Magyarországon műholdas nyomkövetővel megjelölt 35 fiatal parlagi sas közül is csak kevesen érik meg a 3-4 éves kort, amikor ivaréretté vállnak és fiókát nevelhetnek.


Bevették a toportyánok Buda környékét

2016. február 16. 22:20

A Buda környéki erdőkben pár évvel ezelőtt találkoztak először magányos aranysakálokkal a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei. Mára bizonyos lett, hogy az őshonos állatfaj ismét stabilan jelen van a főváros környéki erdőkben is. Az emberre veszélyt nem jelentő, közepes testű emlős ragadozó nem betelepítéssel, hanem természetes módon bukkant fel a Parkerdő által kezelt területeken.

Ausztriát ezért bántja nagyon a paksi bővítés 2016. február 16. 21:13 Jól kiszúrunk a sógorokkal, nem csoda, hogy támadják Paks II.-t. Orbán Viktor oroszországi látogatásának előestéjén a Der Standard összefoglalta, hogy miért rendkívül káros az osztrák és német lakosoknak a paksi atomerőmű bővítése.

Egy hely, ahol a maradék új értelmet nyer: maradékbazár 2016. február 16. 10:35 A Humusz Szövetség új környezetvédelmi programja a gyártókat - akik termelésében, működésében maradékok keletkeznek - és a felesleget felhasználni tudó pedagógusokat, kreatív szakkör vezetőket, upcycling művészeket köti össze. Hogy kevesebb legyen a hulladék...


Több a marhánk, kevesebb a disznónk

2016. február 16. 10:12

18 ezerrel nőtt a regisztrált szarvasmarhák száma tavaly. 821 ezren vannak a KSH számai szerint, akik közül 368 ezer tehén.

Marhahústermelés óriási ökolábnyommal.


Mikor kezdődik a felelős agrárkormányzás?

2016. február 16. 8:58

Tényszerűen kijelenthetjük, hogy a kormány termőföld-privatizációja megbukott. Az állami földek eladása totális csőd lett. Egymás között marakodnak a földeket rokonságuknak megszerző kormánypárti politikusok. A legfőbb kérdés, hogy mit kezd a kormány ezzel a ténnyel. Késnek a kifizetések a gazdáknak.

Nyílt vitában a Liget Budapestet nem lehet megvédeni 2016. február 16. 7:52 Túltelt nézőtér, sűrű kamera-, és mikrofonerdő előtt vitázott tegnap este a budapesti Mozsár kávézó rendezvénytermében Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere és Baán László miniszteri biztos a Városliget jövőjéről. A Zöld Terasz Klub rendezvénye nemcsak azt demonstrálta, hogy az embereket érdekli a Liget sorsa, hanem arra a kérdésre is választ adott, hogy miért fél a kormány az állampolgárokra bízni a döntést.


Mobilgomba – magyar innováció

2016. február 15. 19:21

Akár városi körülmények között is, bárki lehet sikeres gombatermesztő.

Legalábbis ezt ígérik a Mobilgomba ötletgazdái. Hajdú Csilla termesztési szaktanácsadó elmondta, hogy a gombatermesztés egy nagyon nagy üzemmérettel rendelkező vállalkozás, ami nem megvalósítható egy átlagember számára. A Mobilgomba célja pedig pont az volt, hogy ezt a fajta termesztést elérhetővé tegyék.


Már látogathatók a szegedi hiénák

2016. február 15. 17:40

Némi szerencsével már a látogatók is megfigyelhetik azt a két kölyök foltos hiénát (Crocuta crocuta), melyek tavaly születtek a Szegedi Vadasparkban - közölte Veprik Róbert igazgató.

Paks II csak állami támogatással tudna megépülni 2016. február 15. 16:39 A Greenpeace szerint az atomprojekt több ponton is sérti az uniós jogot. A zöld szervezet benyújtotta Paks II-vel kapcsolatos hivatalos véleményét az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának. A magát a piaci szereplőktől függetlennek tekintő Magyar Elektrotechnikai Egyesület szerint nincs élet Paks 2 nélkül.

A GREENFO tovább zöldíti a 90.9 JAZZY RÁDIÓT 2016. február 14. 16:06 Közel egy év után újabb műsort indítunk a 90.9 Jazzy Rádióban.

2016 február 17-től szerdánként 19.00 - 20.00 között jelentkezik a Zöld Iránytű Extra!

Miskolcon is járt az ENSZ Emberi Jogi főbiztosa 2016. február 14. 14:36 Az Egyesült Nemzetek különleges jelentéstevője, Michel Forst, február 8.-16. között Magyarországon jár, hogy megvizsgálja az emberi jogvédők helyzetét, és első kézből szerezzen információt a civil társadalommal szembeni kihívásokról, valamint megvizsgálja, hogyan lehet bővíteni a demokratikus teret.

A hulladékvadász célkeresztjében Budapest szégyene, a Terebesi utca 2016. február 14. 7:51 Több bejelentés érkezett fővárosunk feltehetően legszemetesebb körzetéről, emiatt a hulladekvadasz.hu csapata ellátogatott a helyszínre, többek közt a Terebesi utcába. Az Örs vezér tér szomszédsága Budapest szégyene. A látvány elképesztő.

Az Ökotárs a norvégok szerint is remekül dolgozik 2016. február 13. 22:30 EGY ÉVE TÖRTÉNT: A norvégok független – legalábbis a magyar kormánytól feltétlenül – szakértőkkel vizsgáltatták meg az Ökotárs alapítvány tevékenységét, és kiválónak tartják a munkájukat – áll az erről közzétett jelentésben, amelyre az Ökotárs hívta fel a figyelmet.


Berágtak a kertészek - nem lehet majd öntözni?

2016. február 13. 21:58

Fennáll a veszélye, hogy a felszín alatti vizek védelme miatt korlátozott módon lehet csak öntözni a zöldség-gyümölcs területek jelentős részét. Ágazati szervezetek szerint megengedhetetlen, hogy az unióra hivatkozva olyan „túlszigorított” magyar intézkedések szülessenek, amelyek a gazdálkodókat ellehetetlenítik.


Szükségállapot Galapagoson

2015. február 7.

Egy héttel azután, hogy egy teherhajó zátonyra futott a Galapagos-szigeteknél, Ecuador rendkívüli állapotot hirdetett ki a térségben.

A Floreana nevű hajóból – amely élelmiszert és egyéb felszereléseket vitt az UNESCO Világörökség listáján szereplő természetvédelmi területre – 45 köbméternyi üzemanyag ömlött a Csendes-óceánba. A hajó helyrehozhatatlanul megsérült a január 28-i balesetben, a roncsokat mielőbb kiemelik. Az egyedülálló növény- és állatvilágáról ismert szigetcsoport Ecuador partjaitól ezer kilométerre fekszik.

A Galapagos Nemzeti Park szóvivője az AFP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a szükségállapot lehetővé teszi az azonnali beavatkozást, ami anyagi támogatást is jelent. Tavaly egy másik teherhajó futott errefelé zátonyra, míg egy 2001-es itteni baleset hatalmas környezeti kárral járt. Akkor egy ecuadori olajszállító hajó zátonyra futott, hárommillió liter nyersolaj folyt a tengerbe, aminek következtében a tengeri iguánák 60 százaléka elpusztult, a fajból megközelítőleg 15 ezer példány múlt ki a balesetet követő tizenegy hónapban. A mérgezés közvetlenül érintette a hüllőket, illetve az állatok táplálékául szolgáló tengeri algát.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2015/02/07/szuksegallapot-galapagoson


Tömeges macskamészárlás

2015. február 7.

öbb ezer macskát mészároltak le. Az állatokat nem sokkal azután ölték le kegyetlenül, hogy megmentették őket:, mivel vietnámi éttermekbe szánták különleges csemegének, de szállítás közben megfertőzték egymást, így a hatóságok nem kegyelmeztek nekik.

A macskákat Vietnám fővárosában, Hanoiban találták egy teheruatóba bezsúfolva. Kínából csempészték őket, vietnámi éttermekbe kerültek volna étel-alapanyagnak. A rémült állatok szűk bambuszketrecekben szorongtak, sokukat gazdáiktól lopták el.

Több állat már útközben elpusztult, és a szűkös hely miatt az eleve beteg macskák több egészségest is megfertőztek. A helyi és nemzetközi állatvédők ugyan rögtön felajánlották a segítségüket, hogy otthont találjanak az állatoknak, a hatóságok mégis úgy döntöttek, a fertőzésveszély miatt inkább elpusztítják a macskákat - írta a Daily Mail.
 

Mindezt azonban úgy tették, hogy esélyt sem adtak az esetleg egészséges jószágoknak, ráadásul a macskákat kegyetlen módon ölték meg: élve összezúzták őket, majd a testeket elégették.

„Megdöbbentem a történteken. Megkérdeztem, mégis miért tették ezt, de a tisztviselők ragaszkodtak hozzá, hogy szabályosan jártak el, mivel a macskáknak nem voltak egészségügyi papírjaik” - mondta egy állatvédelmi egyesület vezetője, Le Duc Chin.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2015/02/07/tomeges-macskameszarlas


Múltbéli hírek, események, cikkek >

Jövőbeni hírek, események, cikkek >








Nyelv
ADÓ 1 %
Kérjük Ön is segítse a
Green Hope – Zöld Remény Alapítvány
munkáját.

Adószámunk: 18280984-1-13
Bankszámlaszám: 10403136-50526581-87531013

"Segítsen, hogy segíthessünk"

Köszönjük segítségét:
Green Hope Alapítvány
KÖNYVELÉS!!!


GYŰJTÉS!!!
Gyűjtést szerveztünk egy család leégett házának újjáépítése érdekében! Ha lehetősége van, kérjük segítsen Ön is!

Facebook